World Energy Council Nederland is verheugd om een nieuwe studie te lanceren die ingaat op de uitdagingen rondom de energietransformatie die nodig is om de doelen van de Europese Commissie en de EU Green Deal te behalen. Dit nieuwste rapport onderzoekt ook de kansen die gepaard gaan met het vervullen van Noordwest-Europa’s (NWE) duidelijke ambitie om de economie tegen 2050 koolstofvrij te maken.
In 2019 rapporteerde de WEC al dat Noordwest-Europa volledig afhankelijk zal moeten zijn van waterstof om de Europese klimaatdoelen over dertig jaar te bereiken. Dit nieuwe rapport bevat een gedetailleerd scenario om dit doel te realiseren. Er moet echter op alle fronten maximaal worden ingezet om de doelen te behalen.
Het is mogelijk om voldoende koolstofreductie te realiseren in de economie van Noordwest-Europa, terwijl de industriële productie behouden blijft en veilige en betaalbare energie wordt geleverd. Hiervoor is een grote inspanning nodig om het gasverbruik te verminderen en de opwekking van groene elektriciteit te vergroten.
Het scenario rust op drie hoofdpijlers:
- Efficiëntieverbeteringen en verdere elektrificatie van het energieverbruik. Omdat elektrische processen minder warmteverlies hebben, biedt de elektrificatie van de economie een eenvoudige manier om de efficiëntie te vergroten. Energie besparen moet gebeuren in de transport- en landbouwsector. De bredere industrie kan echter niet veel meer economisch produceren. Daarnaast moet het gasverbruik worden verminderd.
- Verdere opwekking van groene energie. De Noordzee speelt een cruciale rol in de verdere transitie naar groene energie, vooral door de bouw van meer windparken kan de overstap naar groene energie worden gemaakt.
- Productie en import van koolstofvrije stoffen voor brandstof- en grondstofdoeleinden. Terwijl elektriciteit steeds groener wordt, is de koolstofvrijmaking van brandstoffen nog nauwelijks van de grond gekomen. Dit komt deels door de grote vraag vanuit de industrie naar grondstoffen en elektriciteit. Om de Parijse klimaatdoelen te halen, moeten we direct beginnen met het mengen van biogas en waterstof in de aardgasvoorziening. Het opbouwen van een aanzienlijke hoeveelheid waterstof is hierbij van bijzonder belang.
NWE is zeer goed gepositioneerd om een leider te worden op het gebied van energieproductie en industrieel gebruik op basis van koolstofvrije brandstoffen, dankzij de combinatie van een enorm potentieel voor wind op zee en de beschikbaarheid van gasinfrastructuur in de Noordzee.